View Full Version : SciFi & Fantasy
Kao shto kaze naziv teme... Mesto za diskusiju o pomenutim zanrovima...
Ako ima ljubitelja fantastike - udrite...
Shta ste chitali i preporuchujete, shta vam se nije dopalo, treba vam neka knjiga...?
Ma znate vec ;)
Johnny E.
23-04-2007, 13:21
Trikajlo druže, pa dobro se neko setio da ovo stavi.
anyway, nabavio sam neku knjigu u Amsterdamu, zove se Green Rider. izgleda opako. priča kaće sledeće: devojka naletela na mrtvog jahača koji nosi veoma važnu poruku za kralja, pa sad ona mora da odnese poruku kralju. a jure je neki opaki tipovi, od kojih jedan ima neke crne strele koje uzimaju dušu ljudima, i posle te duše (kol'ko sam shvatio) završe u vojsci nekog čarobnjaka (ili šta već), i šta dalje zaista ne znam. saznaće se kad pročitam.
VecaPereca
23-04-2007, 14:46
5. zivot od Benedikta...
inache nastavak knjige Prica o karmi
nastavak je SFI a prvi deo je po meni pak bolji... necu vam pricati, uzmite procitajte...;)
Johnny E.
07-05-2007, 11:49
šta, više niko ne posećuje ovo?
Aj, da probam malko da vratim temu u zivot...
Poslednja zanimljva stvar koju sam prochitao je "Pattern Recognition". ili ti "Prepoznavanje Obrazaca" autora Vilijema Gibsona...
E sad - ko je chitao Gibsona ranije, zna da je on jedan od najznachajnijih (vrlo rado bih rekao 'najznachajniji', ali ne bih da potcenjujem Sterlinga) autora cyberpunk-a...
Ono shto je izuzetno zanimljivo kod ove knjige je to shto je Gibson odstupio od zanra koji je ranije pisao. Naime, 'Prepoznavanje Obrazaca' je tehno triler i to jaaako dobar. Ja sam, iskreno, bio skeptichan po pitanju knjige, jer od raznih hardcore fanova cyberpunka chuo da im se knjiga nije dopala... Ispostavilo se da sam bio prijatno iznenadjen... Radnja je izuzetno dinamichna i, ukoliko imate vremena, prochitacete knjigu u jednom dahu bez problema. Dobro - mozda ne bash u jednom dahu, ali u par dana svakako. Jedna od onih knjiga koja vam ne da da je ostavite.
Radnja prati glavnu junakinju koja se bavi naizgled obichnom profesijom - ona je konsultant za grafichki dizajn (a sad je vec pochelo da vas zanima, jel? :) ) specijalizovana za logo-e velikih kompanija. Najbolja je u svom poslu zahvaljujuci chudnom psihosomatskom poremecaju koji ima - alergichna je na ruzne logotipe. Znam da zvuchi uvrnuto, ali to je Gibson. Da ne duzim - ona dobija posao od velike kompanije i odlazi u London da proceni kvalitet novog korporacijskog logotipa. Istovremeno, od jednog od kljuchnih ljudi kompanije dobija ponudu koju ne moze da odbije - da pronadje nepoznatog autora kontraverznog video materijala koji se s vreman na vreme pojavljuje na internetu i izaziva polemike na foumima shirom sveta.
Knjiga ce vas ostaviti bez daha, prepuna je neochekivanih obrta, zestoke akcije, "tarantinovskih" dijaloga i Gibsonovog suvog humora smeshtenih u zakrivljenu sliku sveta u kome zivimo...
sto se knjiga tice (beletristike, if ya please) moj predlog je "duboko poniranje" od artura klarka i "djavolijada" od mihajla bulgakova.
nego, jel cita neko sf stripove? zeljko pahek, moebius isl? moji omiljeni su pahekova "kiborova kisha" i "dzon diful" od mebiusa&jodorovskog...
ima toga jos dosta, ali ovo je u paketu "za pusto ostrvo".
Johnny E.
04-06-2007, 08:23
sto se knjiga tice (beletristike, if ya please) moj predlog je "duboko poniranje" od artura klarka i "djavolijada" od mihajla bulgakova.
nego, jel cita neko sf stripove? zeljko pahek, moebius isl? moji omiljeni su pahekova "kiborova kisha" i "dzon diful" od mebiusa&jodorovskog...
ima toga jos dosta, ali ovo je u paketu "za pusto ostrvo".
čitam ja, ali tipa Asterix. a i čitam Berserk, i sad ove naše, Faktor 4 i Divlja Magija. nisu loši, čak šta više, odlični su
Johnny E.
04-06-2007, 08:24
Aj, da probam malko da vratim temu u zivot...
Poslednja zanimljva stvar koju sam prochitao je "Pattern Recognition". ili ti "Prepoznavanje Obrazaca" autora Vilijema Gibsona...
E sad - ko je chitao Gibsona ranije, zna da je on jedan od najznachajnijih (vrlo rado bih rekao 'najznachajniji', ali ne bih da potcenjujem Sterlinga) autora cyberpunk-a...
Ono shto je izuzetno zanimljivo kod ove knjige je to shto je Gibson odstupio od zanra koji je ranije pisao. Naime, 'Prepoznavanje Obrazaca' je tehno triler i to jaaako dobar. Ja sam, iskreno, bio skeptichan po pitanju knjige, jer od raznih hardcore fanova cyberpunka chuo da im se knjiga nije dopala... Ispostavilo se da sam bio prijatno iznenadjen... Radnja je izuzetno dinamichna i, ukoliko imate vremena, prochitacete knjigu u jednom dahu bez problema. Dobro - mozda ne bash u jednom dahu, ali u par dana svakako. Jedna od onih knjiga koja vam ne da da je ostavite.
Radnja prati glavnu junakinju koja se bavi naizgled obichnom profesijom - ona je konsultant za grafichki dizajn (a sad je vec pochelo da vas zanima, jel? :) ) specijalizovana za logo-e velikih kompanija. Najbolja je u svom poslu zahvaljujuci chudnom psihosomatskom poremecaju koji ima - alergichna je na ruzne logotipe. Znam da zvuchi uvrnuto, ali to je Gibson. Da ne duzim - ona dobija posao od velike kompanije i odlazi u London da proceni kvalitet novog korporacijskog logotipa. Istovremeno, od jednog od kljuchnih ljudi kompanije dobija ponudu koju ne moze da odbije - da pronadje nepoznatog autora kontraverznog video materijala koji se s vreman na vreme pojavljuje na internetu i izaziva polemike na foumima shirom sveta.
Knjiga ce vas ostaviti bez daha, prepuna je neochekivanih obrta, zestoke akcije, "tarantinovskih" dijaloga i Gibsonovog suvog humora smeshtenih u zakrivljenu sliku sveta u kome zivimo...
bring me that. and some cyberpunk
E bash mi je drago, da se piskara na temi.
Ja dosta gotivim stripove, ali prilichno svashtarim po tom pitanju. Dugo sam chitalo Dylan Doga, on mi je bash kralj, i Nathan Never-a. To je ono shto se tiche old school varijanti.
Inache volim Gajica - mislim da je njegov Atila bash remek delo. Globalno volim tu francusku shkolu stripa. Zao mi je shto nisam uspeo sebi da nabavim primerak Technotise-a, jer bash deluje kao neshto shto bi mi se dopalo. Gledao sam trejlere za crtani film i mislim da ce stvarno napraviti bum i u svetu.
Chudno ce mozda zvuchati ovo shto cu reci - s obzirom da se radi o crtanom filmu, ali za sada deluje kao najozbiljnije ostvarenje srpske filmske produkcije...
Sem ako se mozda neki od segmenata ne rade negde napolju, zaista nisam upucen...
@Johnny
Nemash frke, donosim ti Gibsona chim ozdravim.
Johnny E.
06-06-2007, 09:30
u znam. imam trejler kući. obećava. a i dobri su glumci (Todorović, Cvijanović, Milivojević).
a što se tiče Atile, imam sve stripove. samo mi fali ovaj zadnji, ali taj još nije izašao kod nas.
Dylan je zakon. a uz njega gotivim i Martina Misteri. mada kao što rekoh gore, Asterix je apsolutni zakon
get well soon
TraNce_oPijUm
06-06-2007, 23:03
Hehe Asterix je stvarno najbolji... Imao sam celu kolekciju Asterixovih stripova,kao klinac... a onda je doshao "Sony" u nashe Bg klubove...
Prodao sam chitavu kolekciju Asterixa,i 6 kutija "Politikinog Zabavnika"(tachnije oko 250 brojeva u rasponu od 1986-1997god)za toliko kesha,da sam iznajmio (dakle,NE kupio :p) Sony Playstation na chutavih 2 nedelje :)
I dan danas se kajem... sad mi se chitaju Asterixi...
Gloopi klinac :p
Nego,shta bi sa mocnom "Generacijom Teslom" i "Borcima Sumraka"?? To vam se ne svidja?
"Romero"?!
Mislim,moju tematiku su skroz uboli...obozavao sam Luxor,dok je izlazio...
Johnny E.
07-06-2007, 14:28
imao sam prvih 6 epizoda Borca sumraka i Generacije Tesla, a Romera nisam gotivio. međutim to je ko zna gde sada (bačeno pre X godina od strane mojih roditelja). sada kupujem Divlju Magiju i Faktor 4. dobri su to stripovi.
a ako hoćeš Asterix-a, imam ih sve na kompu (neki su ona izdanja Politikong Zabavnika, a neki na engleskom), a imam i sve dugometražne
TraNce_oPijUm
08-06-2007, 08:58
Imash na kompu? PDF ili ... ?
Jel postoji mogucnost da mi poshaljesh to nekako,ili su fajlovi ogromni ?
Johnny E.
08-06-2007, 11:26
na kompu, kao slike su (1 strana, 1 slika). ogromno je to. nema šanse mejlom. donesi na fax u S14 i na disku napiši tvoj nik i Asterix
TraNce_oPijUm
08-06-2007, 22:38
shta da donesem? cd? dvd? BD-dvd ? :p
Johnny E.
09-06-2007, 11:30
ako hoćeš samo stripove CD, a ako hoćeš i filmove donesi CD i DVD, trebalo bi da bude dovoljno
TraNce_oPijUm
10-06-2007, 06:40
ae u ponedeljak cu da ostavim to... Grazie u napred :p
Johnny E.
11-06-2007, 15:39
jesi li ostavio?
TraNce_oPijUm
19-06-2007, 00:04
Ae opet,
bash sam bio u nekoj katastrofi ovih dana... Koji dan ti odgocara ove nedelje ? Ako ne,onda sledece...
Johnny E.
19-06-2007, 12:27
samo ti ostavi disk u S14 i kaži da je za Džonija
BorisDBlejd
04-11-2007, 14:01
@ topic: sto se sci fi-a tice, moje omiljene knjige, koje jelte i preporucujem svakom ljubitelju zanra, su: Serijal Fondacija, Roboti, Bogovi licno....zapravo gotovo sve od Isaka Asimova. Hronike Ambera i serijal Hiperion i Endiminon su takodje medju odlicnim primercima zanra. I naravno Daglas Adams sa neodoljivim Autostoperskim vodicem :D:D:D
Sto se epske fantazije tice, tu su: neizbezni Gospodar prstenova, Tocak vremena, najbolji serijal ikada Pesma leda i vatre, Belgarijada, Shanara...dodao bih i Terija Praceta, mada je to vise satira u epskom okruzenju :D
Johnny Lee
05-11-2007, 13:13
preporuka: STARDUST. odlično je, i film i knjiga. šta više film mi je malčice bolji.
i nabavio sam jednu triologiju, zove se Red Pavilions. nenormalna knjiga, pročitao sam sva tri dela za 5 dana, vuče te da je čitaš. takođe bih preporučio knjigu "Orcs" od Stan Nicholls-a. sve su na engleskom
Dobio sam najnoviju knjigu W.Gibsona - Spook Country.
Chim je prochitam , dobicete review ;)
Za sada znam samo jednu stvar - knjiga je nastavak Pattern Recognition-a, iako je Gibson obecao da ce prestati da pishe trilogije, xexexe :D... Tzar matori :)
Josh jedna stvar...
Da li je iko od vas chitao bilo shta od Viktora Peljevina...?
Naleteo sam na sajmu na knjigu jako zanimljivog naslova - "ampireV".
Tada nisam imao kesha da je uzmem, ali razmishljam o tome sada...
Help...?
Anybody...?
Johnny Lee
04-12-2007, 10:44
zvuchi zanimljivo. mada je nisam chitao. mozhda je dobra. ko zna. a za pisca nisam chuo. mada s' obzirom da je Rus, mislim da valja. prochitaj pa javi
Znam da sam obetjao review Gibsona, ali umesto toga, mali osvrt na Peljevina...
Uspeo sam da nabavim jednu njegovu knjigu, nije "ampirV", nego "Shlem uzhasa"...
Odushevio sam se kako chovek pishe...
Sad, ova knjiga ima malko neuobichajen background, tako da ne mogu sa sigurnoshtju da tvrdim koliko zapravo stilski i zhanrovski odstupa od ostalih Peljevinovih dela, ali svejedno je fantastichna...
Par infoa o knjizi:
Nastala je kao deo svojevrsnog projekta nashe izdavachke kutje "GeoPoetika" i josh 37 drugih izdavachkih kutja iz celog sveta pod nazivom "Edicija: Mitovi". Ideja je bila da se pozovu najvetji autori moderne pisane rechi da na svoj nachin, u slobodnoj formi, isprichaju neki od poznatih mitova.
Viktorov "Shlem uzhasa" pretstavlja kreativ o Minotauru i Tezeju isprichan na sasvim neobichan nachin. Netju deteljisati - knjiga nije obimna i netje vam trebati vishe od jednog popodneva da je prochitate. Retji tju samo jedan detalj - onaj koji je mene privukao u prvi mah - knjiga je napisana u formi transkripta (loga) sa chat-a. Chitava radnja je zapravo smeshtena u chat sedmoro stranaca na netu. Originalno? Itekako... ;)
Uzivajte.
Johnny Lee
21-01-2008, 09:13
evo nešto što sam našao na netu, i malo ispeglao
dao sam vam i izdvojen Call of Cthulhu, za one koji vole
Johnny Lee
04-11-2008, 14:59
da tema ne bi zamrla, jedan review.
knjiga se zove "Kosngas - red zmaja" od Aleksandra Tešić, u izdanju PortaLibris-a (http://www.portalibris.co.yu/)
priča je sledeća:
dešava se godinu dana pre kosovskog boja, i prati monaha Gavrila, koji je ujedno i kosingas, tj. pripadnik Reda zmaja, koji se bori protiv demonskih sila iz Ada. sa njim je i Izabrani, tj. Kraljević Marko, koji treba da postane novi kosingas.
vrlo zanimljiva knjiga, sažvakao sam je za 3, 4 dana. jes' da je review sr***, pisanje mi nije jača strana, ali je obavezno pročitajte.
'ajd' u zdravlje
Gospodo,
da li je iko od vas upoznat sa Battletech univerzumom?
Da banalizujem:), veliki naoružani roboti u budućnosti :))))
Milantex
09-10-2009, 23:57
Gospodo,
da li je iko od vas upoznat sa Battletech univerzumom?
Da banalizujem:), veliki naoružani roboti u budućnosti :))))
Dobrodosao,
Meni je poznato, ali preferiram Gundam universe ;)
Pozz!
Nažalost, koliko god se trudio, anime&manga "are not my cup of tea":)))
Trenutno sam se opteretio battletech-om (konačno je neko okačio 10ak e-books) na demonoidu tako da zadnjih mesec dana samo to čitam...
vBulletin® v3.8.3, Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.