PDA

View Full Version : Pakao ce se smrznuti...

Boris
28-11-2006, 11:38
Test iz hemije (?)

Ovo je navodno istinit dogadaj i odgovor na testu iz hemije na
Univerzitetu u Beogradu. Odgovor jednog od studenata je bio toliko
"dubok", da je profesor odlucio da ga podeli sa svojim kolegama
preko interneta.

Pitanje: "Da li je pakao egzoterman (predaje toplotu) ili
endoterman (absorbuje toplotu)?"

Vecina studenata je napisala svoje pretpostavke na osnovu
Bojlovog zakona
(gasovi se hlade kad se sire i zagrevaju kad se skupljaju) ili neku
drugu varijantu... Jedan od studenata je napisao sledece:

"Prvo moramo znati zapreminu u koju duše ulaze u pakao i izlaze iz
njega. Smatram da odmah možemo pretpostaviti, da duša koja jednom
udje u pakao više ne izlazi. Znaci, broj duša se povecava.
Da bi dobili ideju o tome koliko je u paklu duša, osvrnimo se na
razlicite vere koje danas postoje na svetu. Vecina tih vera tvrdi,
da onaj ko nije pripadnik bas te odredene veroispovesti ide u pakao.
Dakle, zakljucak je da ce sve duše završiti u paklu. Ako tome dodamo
odnos nataliteta i mortaliteta, možemo ocekivati da broj duša
eksponencionalno raste. Dakle, obratimo pažnju na odnos promene
zapremine pakla, jer prema Bojlovom zakonu za zadržavanje istog
pritiska i toplote zapremina mora rasti proporcionalno sa brojem
pristiglih duša. To nam pruža 2 mogucnosti:

Pakao - Teorija

1) Ako se zapremina pakla povecava manje od potrebnog prosecnog
broja duša koje stignu u pakao, toplota i pritisak pakla ce toliko
porasti da ce pakao eksplodirati.

2) Ako se pakao širi brže od proseka koji mu je potreban da primi
sve duše, toplota i pritisak ce toliko opasti da ce se pakao smrznuti.

Koja od mogucnosti je ispravna?

Ako uzmemo u obzir izjavu, koju je kategoricki iznela Milica sa
cetvrte godine, a koja glasi:
"Pre ce se pakao smrznuti nego što cu ja sa tobom da spavam"
i s obzirom na to da je samnom spavala juce, mora biti ispravna
teorija br. 2, dakle pakao je sigurno egzoterman i smrznuo se.
Zakljucak ovog izlaganja je, da ako je pakao smrznut, ne prima
više duše i preostalo je samo nebo, što je dokaz postojanja Boga,
a to objašnjava i zašto je Milica sinoc vikala "Ah moj Bože!"

Ovaj student tehnologije je jedini dobio 10 poena

:p:p:p:p

TraNce_oPijUm
28-11-2006, 12:08
Svaka chast ! Ali stvarno svaka chast... hehehehe

aNChY
28-11-2006, 12:38
a sto si copy-pastovao.. cccc Borise.. CCC :PPP

Boris
28-11-2006, 12:40
zato shto je zanimljivooooo! :):):):)

aNChY
28-11-2006, 12:50
pa mozesh onda i nastavak.. ono za Bora ;P
to mi je i gotivnija pricica, cak :)

aNChY
28-11-2006, 12:55
necesh valjda ozbiljno... lol
vidi se da si od "nashih"

Boris
28-11-2006, 12:55
dobro, evo i te prichiceeee:::

Sir Ernest Rutherford, predsednik Kraljevske Akademije i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, ispricao je sledecu pricu:

Pre izvesnog vremena pozvao me je kolega. Spremao se da nekom studentu da "nulu" za njegov odgovor na neko pitanje iz fizike, dok je student, naprotiv, zahtevao najvišu ocenu! Ispitivac i student su se ipak složili da se dovede nezavisni "arbitar" i ja sam bio izabran za tu ulogu.
Najpre sam procitao ispitno pitanje: pokazati kako je moguce odrediti visinu neke visoke zgrade pomocu barometra.

? Studentov odgovor je glasio: "Odnecu barometar na vrh zgrade, vezacu ga za dugacak konopac, spusticu ga do trotoara, a zatim cu ga ponovo podici. Izmericu dužinu konopca. Dužina konopca je visina zgrade. Student je zaista imao dobar razlog za visoku ocenu, s obzirom da je dao kompletan i tacan odgovor! S druge strane, kad bi dobio visoku ocenu iz fizike, to bi znacilo svojevrsno priznanje u ovoj oblasti, što njegov odgovor nije potvrdivao!

? Predložio sam da student još jedanput pokuša rešiti ovaj zadatak. Dao sam studentu šest minuta da reši zadatak uz upozorenje da njegov odgovor mora pokazati bar neko znanje iz fizike! Pri kraju petog minuta student još ništa nije bio napisao! Pitao sam ga želi li odustati, ali mi je on odgovorio da ima jako mnogo odgovora za taj problem: upravo je razmišljao o najboljem rešenju. Izvinuo sam se sto ga prekidam i zamolio ga da nastavi.

U sledecem minutu on je napisao svoj odgovor koji je glasio: Odnesi barometar na vrh zgrade i nagni se preko ruba krova. Ispusti barometar, a štopericom meri vreme dok ne tresne o trotoar. Tada, koristeci formulu x=at2/2, izracunati visinu zgrade! U tom trenutku sam pitao kolegu da li sad on odustaje od davanja loše ocene! On se složio i dao studentu skoro najvišu ocenu.

Dok sam napuštao koleginu kancelariju, setio sam se da mi je student rekao da ima još mnogo rešenja za taj problem, pa sam ga pitao: Koja? Pa, rece student, postoji mnogo nacina da se odredi visina zgrade uz pomoc barometra.

? Na primer, možete izneti barometar napolje, pod pretpostavkom da je suncan dan, izmeriti visinu barometra, zatim dužinu njegove senke, dužinu senke zgrade, i onda obicnom proporcijom, uz pomoc Talesovog teorema, izracunati visinu zgrade!
Sjajno - rekao sam.

? A ostali nacini? Da, rekao mi je student, postoji jedna osnovna metoda merenja koja ce vam se sigurno dopasti. U ovoj metodi, uzmete barometar sa sobom i pocnete se penjati uz stepenice. Prethodno, na zidu povucete crtu da oznacite dužinu barometra.
Zatim, kako se penjete, markirate stalno dužinu barometra. Tako cete dobiti visinu zgrade u jedinicama dužine barometra!?
Vrlo direktna metoda! - rekao sam.

? Naravno, a ako želite malo sofisticiraniju metodu, možete vezati barometar za kraj opruge, zaljuljati ga kao klatno i zatim odrediti vrednost gravitacionu konstante g na nivou ulice, a onda na vrhu zgrade. Iz razlike za gravitacionu konstantu g može se, u nacelu, izracunati visina zgrade!

? Takode, koristeci isto nacelo, možete odneti barometar na vrh zgrade, vezati ga za dugacak konopac, spustiti ga do samog trotoara i tada ga zaljuljati. Tada možete izracunati visinu zgrade prema periodi oscilacije! Na kraju, zakljucio je student, postoje i mnogi drugi nacini rešavanja problema.

? Verovatno najbolji nacin je da ponesete barometar u prizemlje i pokucate na vrata nastojnika zgrade. Kada vam otvori vrata kažete mu: Gospodine nastojnice, ovo je divan barometar! Ako mi kažete kolika je visina zgrade, poklonicu vam ga.

U tom trenutku nisam mogao izdržati i pitao sam studenta da li zaista ne zna konvencionalan odgovor na ovaj problem. Priznao mi je da ga zna, ali mi je rekao da mu je pun k... asistenata i predavaca na fakultetu koji mu pokušavaju nametnuti svoj nacin mišljenja.

Student se zvao Niels Bohr.

p.s. preuzeto sa singidunumforuma. :)

TraNce_oPijUm
28-11-2006, 13:01
Ju sik fak Anchy... :) Borise ko te nagovori da slushash ovu koleginicu,pa ona napismeno ima da je sik :)
Sve jedno,text je lood :)

Boris
28-11-2006, 13:03
nemoj da mi dirash moju prezimenjakinju!:)

da, text je extra.

aNChY
28-11-2006, 13:07
ja kad sam ga chitala, toliki sam kez imala na licu, i secala se chasova fizike iz srednje.. Leleeee

yea, yea, he's cought looking at the subject :P

na papiru.. eeeeee... okacheno na zidu bre :))))) lol

Boris
28-11-2006, 13:11
da i ja kad sam chitao sam se cepao od smeha, pa me mama pitala zashto se smejem:! :D:D da, i ja sam se secao chasova fizike iz srednje, imao sam bash extra profu, zena je bila legenda. zajevansije na chasu nikad dosta, i zena je bash znala napraviti atmosferu i zainteresovati uchenike!

aNChY
28-11-2006, 13:17
ma kod nas su se uvek na chaovima davale neke zachkoljice, omiljna zbirka Natashe Chalukovic, i naravno oni sa zvezdicom za test: tj oni koji imaju najmanje ponudjenih chlanova za reshavanje zadatka.. i izvodjenja formula na strani ipo..

zato se bash setih toga, kada je bio ovaj txt o Borhu, kako smo mi smishljali gluposti ne bi li se oslobodili te strane i po..

Boris
28-11-2006, 13:21
heh, nas maturante je oslobodila zadataka u 4. razredu, i pitala nas samo teoriju iz sveske, a uopshte nije mnogo diktirala, i svako je mogao dobiti 4-5, onaj koji ne dobije 4-5 smatran je da nije sav svoj...:) ... ali zato nas je mushtrala prve 3 godine sa zadacima i to pravooo! :D

Koja
28-11-2006, 16:21
Koji pakao od teme:D:D
Mada opet moglo bi dosta da se polemishe,nemaju ju sve religije predanje da dushe idu u pakao,odnosno da uopste idu negde drugde:)

Boris
28-11-2006, 16:24
dobro je Kojo! :D:D:D:D

Koja
28-11-2006, 16:25
dobro je Kojo! :D

Dobro ajde Boki,necu da ti kvarim temu mojim filozofijama:D:D

Boris
28-11-2006, 16:26
.p :D:D dobro, dobro Kojo!

PhantomOfTheOpera
28-11-2006, 16:27
Stvarno je super temica, svaka chast! ;)

radule
28-11-2006, 19:07
Ju sik fak Anchy... :) Borise ko te nagovori da slushash ovu koleginicu,pa ona napismeno ima da je sik :)
Sve jedno,text je lood :)

Nemoj da mi diras seku :D ( i tvoju koleginicu iz parlamenta )

Milanche7395
28-11-2006, 23:36
Prochitao sam na onom drugom forumu ovo... extra je...

Ruznidebeli
28-11-2006, 23:38
Koji ste vi likovi, pa to za Nils Bora nam je citala profesorka Sociologije na casu u prvoj godini...